Anmälan om hantering av borrvatten

JavaScript är inte aktiverat i din webbläsare!
För att e-tjänsten ska fungera korrekt behöver du aktivera JavaScript.

Information om hur du aktiverar JavaScript kan du få genom att söka i hjälpfunktionen i din webbläsare eller söka på webben.

Anmälan om hantering av borrvatten


Roslagsvatten har konstaterat att partiklar i borrvatten (så kallat borrkax) som tillförs ledningsnätet i samband med borrning av olika typer av brunnar, (till exempel dricksvatten eller bergvärme) kan fastna och riskera att orsaka igensättning i ledningsnätet. Enligt varje kommuns beslutade föreskrifter för användandet av den allmänna VA-anläggningen är det inte tillåtet att till ledningsnätet tillföra sådant som kan försämra dess funktion. Därmed ska borrvatten, efter avslamning, i första hand släppas inom den egna fastigheten, exempelvis på en gräsyta.


För att vatten från borrning ska få avledas till Roslagsvattens dagvattenledning gäller följande:



  1. Senast 14 dagar innan borrning påbörjas ska denna anmälan vara Roslagsvatten tillhanda. Om inte Roslagsvatten återkommit med synpunkter inom 14 dagar går det bra att påbörja arbetet.

  2. Vatten som avleds till Roslagsvattens dagvattenledning i samband med bergborrning får innehålla högst 300 mg suspenderat material/liter.

  3. Vid användning av sedimenteringscontainer (minst 10 m3) är fastighetsägaren skyldig att genom provtagning kunna visa att kravet i punkt 2 uppfylls. Vid användning av sedimenteringscontainer ska åtgärd för att dämpa luft/vattenblandningens hastighet vidtas. Det betyder att man inte får lägga slangen över kanten på containern och blåsa rakt ner då det försämrar sedimenteringen.


Det avslammade vattnet ska aldrig släppas till spillvattenledning.


I de fall där kraven enligt ovan inte följs kommer kostnader för åtgärder i ledningsnätet (till exempel tömning av brunnar, spolning och filmning av ledningar) att debiteras fastighetsägaren.


Borrning får inte ske närmare än 4 meter från annan ledning eller på ett sådant avstånd att det genom marktryck (ex från borrvagn) eller liknande riskerar att påverka ledningen. Om osäkerhet råder kring ledningens läge ska utsättning begäras av Roslagsvatten.


Observera: arbeten som innebär sprängning, schaktning, upplag av bergmassor eller annan verksamhet kan ge upphov till så kallat länshållningsvatten. Roslagsvatten har särskilda riktlinjer för hur detta ska hanteras. Mer information om detta går att hitta på roslagsvatten.se.